انواع نظرسنجی : 20 نوع پیمایش در بازار (تحقیقات پیمایشی)

انواع نظرسنجی : 20 نوع پیمایش در بازار (تحقیقات پیمایشی)

 

تحقیقات بازاریابی در درک مشتری، شرکت و رقبا تمرکز دارد. این روابط در هسته تحقیقات بازاریابی قرار دارند. شرکت ها باید انتظار مشتریان از محصول تولید شده را بدانند و به آن پاسخ دهند. البته این روابط همیشه تحت تاثیر رقبا و بازار محصولات نیز می باشد.

 

باید مشتری، شرکت و رقبا را از طریق تحقیقات بازار (market research) بررسی و تحلیل کنید.

در این مطلب می خواهم انواع نظرسنجی ، تحقیقات کاربردی که برای تحقیقات بازاریابی مفید هستند را به شما معرفی کنم. به طور کلی، تمرکز هرچه بیشتر بر جنبه های مختلف تحقیقات بازاریابی و فعالیت های کسب و کار، بینش عمیق تری درباره موقعیت شرکت در بازار، محصولات و رقبا به وجود می آورد.

 

انواع نظرسنجی

 

انواع نظرسنجی ( تحقیقات پیمایشی در بازار)

 

1 – پیمایش توصیف بازار:

یکی از انواع نظرسنجی با هدف پیمایش توصیف بازار است. در این پیمایش هدف تعیین اندازه و سهم نسبی کل بازار از بازار مورد نظر را می باشد. که از این منظر اطلاعات کلیدی در مورد رشد بازار، موقعیت رقابتی و سهم بازار به دست می آید.

 

2 – پیمایش نمای کلی و تقسیم بندی بازار:

دومین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش نمای کلی و تقسیم بندی بازار است. در این پیمایش هدف شناسایی مشتری و غیر مشتری (شناخت مشتری و وجه تمایز آن ها با غیر مشتری) می باشد. که در این راستا بازار توصیف و تقسیم بندی شده و سهم بازار تعیین می گردد.

 

در دسته بندی انواع نظرسنجی، بخش اول مربوط به بررسی بازار است و تحقیقات پیمایشی مربوط به بازار را شامل می شود.

در دسته بندی انواع نظرسنجی، بخش اول مربوط به بررسی بازار است و تحقیقات پیمایشی مربوط به بازار را شامل می شود.

 

3 – پیمایش فرایند خرید:

سومین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش فرایند خرید است. در این پیمایش هدف سنجش مشتری در فرآیند خرید می باشد. آگاهی و دانش مشتری از بازار، نیاز و نظر مشتری در مورد محصول، امکان خرید و خرید مجدد محصول را بررسی می کند.

 

4 – پیمایش تحلیل قصد خرید مشتری:

چهارمین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش تحلیل قصد خرید مشتری است. در این نوع نظرسنجی آن دسته از انگیزه ها و علایق مشتری که به خرید محصول منجر می شود، مورد بررسی قرار می گیرد. دست یافتن به کلید خرید، تعهد و وفاداری مشتری مد نظر می باشد.

 

5 – پیمایش نگرش و انتظارات مشتری:

پنجمین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش نگرش و انتظارات مشتری است. آیا کالا یا محصول عرضه شده مطابق با خواستار و انتظارات مشتری می باشد؟ نگرش مشتری در مورد محصول و یا شرکت چیست؟ هدف در این نوع پیمایش بهبود تبلیغات، تبدیل نامشتری به مشتری، همچنین ایجاد تعهد و وفاداری است.

 

6 –پیمایش تحلیل اعتماد، وفاداری، نگهداری مشتری:

ششمین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش تحلیل اعتماد، وفاداری، نگهداری مشتری است. تعیین عمق نگرش مصرف کننده در مورد محصول و یا شرکت، به خصوص برای کالاهای مصرفی با قیمت بالا و یا خرید های متداوم می باشد.

 

در دسته بندی انواع نظرسنجی، بخش دوم مربوط به مشتری است و تحقیقات پیمایشی مربوط به رضایت مشتری را شامل می شود.

در دسته بندی انواع نظرسنجی، بخش دوم مربوط به مشتری است و تحقیقات پیمایشی مربوط به رضایت مشتری را شامل می شود.

 

7 – پیمایش تحلیل محصول جدید :

هفتمین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش تحلیل محصول جدید است. این نوع نظرسنجی در حقیقت یک نوع نیازسنجی نسبت به ورود کالای اولیه می باشد. بررسی رغبت به خرید، مقبولیت محصول آتی و پیشبینی تقاضای بازار برای خرید محصول از اهداف این نوع نظرسنجی است.

 

8 – پیمایش پذیرش و تقاضا محصولات جدید:

هشتمین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش پذیرش و تقاضا محصولات جدید است. برآورد تقاضا محصول جدید، بازده بازار و برآورد سهم بازار برای برنامه ریزی آتی شرکت.

 

9 – پیمایش عادت های استفاده از محصول:

نهمین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش عادت های استفاده از محصول است. درک شرایط استفاده، از جمله چگونگی، زمان و مکانی که محصول مورد استفاده قرار می گیرد.

 

10 – پیمایش تحقق محصول:

دهمین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش تحقق محصول است. بررسی ویژگی های وعده داده شده و مزایای ویژگی (هر دو مشهود و نامشهود). آیا انتظارات به وجود آمده از طریق تبلیغات، بسته بندی، و ظاهر محصول برای مشتری برآورده شده؟

 

در دسته بندی انواع نظرسنجی، بخش سوم مربوط به محصول است و تحقیقات پیمایشی مربوط به سنجش محصول را شامل می شود.

در دسته بندی انواع نظرسنجی، بخش سوم مربوط به محصول است و تحقیقات پیمایشی مربوط به سنجش محصول را شامل می شود.

 

11 – پیمایش محصولات رقابتی و تعیین موقعیت بازار:

یازدهمین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش محصولات رقابتی و تعیین موقعیت بازار است. بهترین شیوه بررسی «تحلیل بازار نسبت به رقبا» مقایسه ویژگی ها و مزایای محصول می باشد.

 

12 – پیمایش برند:

دوازدهمین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش برند است. ارزش روانی است که یک نام تجاری در بازار دارد؟ ترکیبی از اطلاعات برند، کیفیت برند، باشگاه مشتریان برند و ….

 

13 – پیمایش شناسایی و تحلیل ارزش تبلیغات:

سیزدهمین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش شناسایی و تحلیل ارزش تبلیغات است. بعد از مطالعه و تحقیق های در مورد محصول، برند و رفتار مشتری، ارزش تبلیغات بر اساس ویژگی ها شناسایی و تحلیل می شود.

 

14 – پیمایش تبلیغات رسانه ای و ویدیو:

چهاردهمین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش تبلیغات رسانه ای و ویدیو است. شناسایی برداشت، احساسات، و اثربخشی محصول در زمان استفاده مشتری و سنجش تطابق آن با اهداف طرح ریزی شده

 

در دسته بندی انواع نظرسنجی، بخش چهارم مربوط به رقابت محصول است و تحقیقات پیمایشی مربوط به تحلیل رقبای محصول را شامل می شود.

در دسته بندی انواع نظرسنجی، بخش چهارم مربوط به رقابت محصول است و تحقیقات پیمایشی مربوط به تحلیل رقبای محصول را شامل می شود.

 

15 – پیمایش نیروی فروش:

پانزدهمین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش نیروی فروش است. هدف از این نوع نظرسنجی سنجش فعالیت های فروش، عملکرد و اثربخشی در تولید محصول یا هدف مورد نظر است. معمولا در یک نظرسنجی 360 درجه تکمیل می شود.

 

16 – پیمایش نمایندگی های فروش:

شانزدهمین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش نمایندگی های فروش است. این نظرسنجی به منظور کسب اطلاعات درباره تحویل فروش به نمایندگی ها می باشد. به این صورت که از نمایندگی درباره تحویل و خدمات ارائه شده  پرسیده می شود.

 

17 – پیمایش رضایت مشتری:

هفدهمین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش خدمات مشتری است. هدف تمرکز در جزئیات خدمات به مشتریان است که خدمات ارائه شده به مشتریان را ارزیابی می کند.

 

18 – پیمایش نماینده خدمات مشتریان (CSR):

هجدهمین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش نماینده خدمات مشتریان است.  سنجش نگرش خدمات مشتری با توجه به بازخوردهای گرفته شده از محصولی استفاده شده توسط مشتری می باشد.

 

19 – پیمایش پیش بینی فروش و ردیابی بازار:

نوزدهمین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش پیش بینی فروش و ردیابی بازار است.  برآورد و کارشناسی بازار، برای فروش های فصلی، جشنواره ها و غیره.

 

20 – پیمایش تنظیم قیمت:

بیستمین مورد از انواع نظرسنجی ، پیمایش تنظیم قیمت است.  برآورد تقاضا، قیمت بهینه، و قیمت بسیار کم یا بسیار بالا است. پیشبینی برای بخش کالا و خدمات مختلف و یا موقعیت های مشابه است.

 

در دسته بندی انواع نظرسنجی، بخش پنجم مربوط به قیمت محصول است و تحقیقات پیمایشی مربوط به قیمت گذاری محصول را شامل می شود.

در دسته بندی انواع نظرسنجی، بخش پنجم مربوط به قیمت محصول است و تحقیقات پیمایشی مربوط به قیمت گذاری محصول را شامل می شود.

 

ساخت نظرسنجی 

 

انواع نظرسنجی pdf

الهه مهاجر

سنجمان را امتحان کنید!

با استفاده از سنجمان، در زمان صرفه جویی کنید

مطالب مرتبط