مدیر ارشد عملیاتی (COO)

مدیر ارشد عملیاتی (COO)

مدیر عملیاتی (COO) کیست؟

(COO) یک مدیر اجرایی ارشد است که وظیفه نظارت بر عملکردهای اداری و عملیاتی روزانه یک کسب و کار را بر عهده دارد. COO معمولاً مستقیماً به مدیر ارشد اجرایی (CEO) گزارش می‌دهد و در زنجیره مدیریتی دومین نفر محسوب می‌شود. در برخی از شرکت‌ها، COO با عبارات دیگری مانند «معاون اجرایی عملیات»،  «مدیر ارشد عملیات» یا «مدیر عملیات» شناخته می‌شود.

نکات کلیدی

  • مدیر عملیاتی (COO) یک مدیر ارشد اجرایی است که وظیفه نظارت بر عملکردهای اداری و عملیاتی روزانه یک کسب و کار را بر عهده دارد.
  • COO معمولاً مستقیماً به مدیر ارشد اجرایی (CEO) گزارش می‌دهد و در زنجیره مدیریتی دومین نفر محسوب می‌شود.
  • بسته به ترجیح مدیر عامل، مدیر ارشد اجرایی اغلب امور داخلی شرکت را مدیریت می‌کند، در حالی که مدیر عامل به عنوان چهره عمومی شرکت عمل می‌کند و در نتیجه کلیه ارتباطات بیرونی را مدیریت می‌کند.
  • مهارت‌های مورد نیاز برای یک مدیر ارشد شامل مهارت‌های تحلیلی، مدیریتی، ارتباطی و رهبری قوی است.
  • به طور کلی هفت نوع مختلف COO وجود دارد که برای موقعیت‌های مختلف و شرکت‌های مختلف مناسب‌تر هستند.

برای انجام تست رغبت سنج شغلی هالند اینجا را کلیک کنید

آشنایی با مدیر عملیاتی (COO)

COO عمدتاً بر اجرای طرح تجاری شرکت، مطابق با مدل تجاری ایجاد شده تمرکز دارد، در حالی که مدیر عامل بیشتر به اهداف بلندمدت و چشم انداز وسیع‌تر شرکت توجه می‌کند. به عبارت دیگر، مدیر عامل برنامه‌هایی را طراحی می‌کند، در حالی که COO آنها را اجرا می‌کند.

به عنوان مثال، زمانی که یک شرکت کاهش سهم بازار را تجربه می‌کند، مدیر عامل ممکن است برای افزایش شهرت برند خود در بین مشتریان، خواستار افزایش کنترل کیفیت باشد. در این مورد، COO ممکن است با دستور دادن به بخش منابع انسانی برای استخدام پرسنل کنترل کیفیت بیشتر، مأموریت مدیر عامل را انجام دهد. COO همچنین ممکن است راه‌اندازی خطوط تولید جدید را آغاز کند و همچنین ممکن است مسئول تولید، تحقیق و توسعه و بازاریابی باشد.

نقش یک مدیر عملیاتی (COO)

بسته به ترجیح مدیر عامل، مدیر ارشد اجرایی اغلب امور داخلی یک شرکت را مدیریت می‌کند، در حالی که مدیر عامل به عنوان چهره عمومی شرکت عمل می‌کند و در نتیجه کلیه ارتباطات بیرونی را مدیریت می کند. در بسیاری از موارد، یک COO به طور خاص برای تکمیل مجموعه مهارت‌های مدیر عامل فعلی انتخاب می‌شود. در یک موقعیت کارآفرینی، مدیر ارشد اجرایی اغلب تجربه عملی بیشتری نسبت به مدیرعامل و موسس دارد. شاید کارافرین مفهومی عالی ارائه کرده باشد، اما فاقد دانش کافی برای راه‌اندازی یک شرکت و مدیریت مراحل اولیه توسعه آن است. در نتیجه، COOها اغلب استراتژی‌های عملیاتی را طراحی می‌کنند، خط‌مشی‌ها را به کارکنان ابلاغ می‌کنند و به منابع انسانی (HR) در ایجاد تیم‌های اصلی کمک می‌کنند.

انواع مدیران عملیاتی (COO)

به طور کلی چند نوع COO وجود دارد:

1. مجری:

بر اجرای استراتژی‌های شرکت که توسط مدیریت ارشد نظارت می‌کند و مسئولیت «ارائه نتایج به صورت روزانه و فصلی» را دارد.

2. عاملان تغییر:

رهبری ابتکارات جدید را بر عهده دارد (این COO برای رهبری یک الزام استراتژیک خاص، مانند یک چرخش، یک تغییر عمده سازمانی، یا یک توسعه سریع برنامه ریزی شده، ایجاد می‌شود.)

3. مربی:

 آن‌ها به اعضای تیم که جوان یا جدیدتر هستند، مشاوره می‌دهند. مدیران عامل جوان عمدتاً یک مدیر ارشد اجرایی «MVP» که در داخل است که ارتقا می‌یابد تا از رفتن او به یک شرکت رقیب اطمینان حاضل شود.  

4. COO:

مدیر اجرایی، که نقش مکمل مدیرعامل را دارد (فردی است که ویژگی‌ها و توانایی‌های متضادی با مدیر عامل دارد.)

یک COO معمولاً دارای تجربه گسترده‌ای در زمینه‌ایی است که یک شرکت در آن فعالیت می‌کند. مدیران ارشد اغلب حداقل 15 سال کار می‌کنند و از نردبان شرکت بالا می‌روند. این ساخت آهسته آهسته به آماده‌سازی COO‌ها برای نقش‌هایشان کمک می‌کند و به آنها اجازه می‌دهد تجربه گسترده‌ای در شیوه‌ها، سیاست‌ها و رویه‌های حوزه انتخابی خود پرورش دهند.

همچنین، از آنجایی که آنها به طور سنتی مسئولیت مدیریت چندین بخش را بر عهده دارند، COOها باید مهارت حل مسئله خلاقانه داشته باشند و باید مهارت‌های رهبری قوی داشته باشند. از نظر آموزشی، COO‌ها معمولاً دارای حداقل مدرک لیسانس هستند، در حالی که اغلب دارای مدرک کارشناسی ارشد در مدیریت بازرگانی (MBA) و سایر گواهینامه‌ها هستند. REF

پیشنهاداتی برای مطالعه بیشتر:

مدیریت عملیات ( Operations Management )

مدیریت راهبردی

سؤالات مصاحبه برای مهندس توسعه عملیات (DevOps engineers)

مدیر فروش: وظایف و ویژگی‌ها

آزمون آنلاین NEO ( تست نئو )

آزمون آنلاین کتل ( Cattell )

برای دریافت فایل word و pdf مقاله کلیک کنید

سنجمان را امتحان کنید!

با استفاده از سنجمان، در زمان صرفه جویی کنید

مطالب مرتبط